Siirry suoraan sisältöön

Kuka Marita?

Intohimona ihmiset, kulttuurit ja ilmiöt

Jo lapsesta asti olen viihtynyt niin luonnossa kuin ihmisten seurassa. Vaikka ennen murrosikää olinkin ajoittain jopa ujo, olen jo murrosikäisestä saakka tullut hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Olen kiinnostunut yksilöstä unohtamatta ryhmää, jonka osana kulloinkin olemme.

Nautin myös yksinolosta, ja tarvitsenkin sitä vastapainoksi intensiiviselle elämäntyylilleni. Niinpä vetäydyn aika ajoin yksinäisyyteen sekä pyrin varaamaan riittävästi aikaa perheen ja ystävien kanssa olemiselle.

Nuoruudesta asti on myös kiehtonut erilaisuus. Kasvoin pienessä kylässä Etelä-Savossa Suomen suurimman kehitysvammalaitoksen kupeessa. Totuin näkemään eri tavalla käyttäytyviä ja erinäköisiä ihmisiä. Olin itsekin sen verran erilainen, että minua kiusattiin koulussa usean vuoden ajan.

Nuoruuden kultaiset vuodet opiskelin Kuopiossa musiikki- ja tanssilukiossa. Nuo olivat itsenäistymisen ja vapautumisen vuosia. Samalla kun sivistin itseäni lukio-opintojen parissa, myös ystäväpiirini laajeni.

Ylioppilasvuoden jälkeen suuntasin kulkuni merille, kirjaimellisesti toiselle puolelle maailmaa. Vuoden työskentelin vapaaehtoisena Good Books for All -järjestössä opiskellen samalla elämää maailman vanhimmalla toiminnassa olevalla matkustajalaivalla MV Douloksella. Asuin laivalla yhdessä satojen muiden nuorten aikuisten kanssa kymmenistä eri maista ja vierailin lukuisissa kaupungeissa ja maissa. Kielitaitoni vahvistui ja ystäväpiirini laajeni kansainväliseksi.

Palattuani meriltä tiesin, että minusta tulee opettaja. Määrätietoisesti ja päättäväisesti hakeuduin ja pääsinkin Jyväskylän yliopistoon opettajankoulutukseen. Laivalla alkanut rakkaustarina vei minut kuitenkin jo vuoden jälkeen Alankomaihin. Noina vuosina (1989-1990) epävakaassa Suomessa tuskin olisikaan ollut pysyvää työpaikkaa ulkomaalaiselle miehelleni. Viihdyimme seuraavat 10 vuotta Alankomaissa ja perheemme kasvoi kahdella tyttärellä. Opiskelin osa-aikaisesti kotiäidin tehtävien ohella muun muassa hollannin kieltä, urheiluhierojaksi, pastoraalipsykologiaa sekä psykologiaa Amsterdamin yliopistossa.

Purjehdus on pysynyt intohimonani
Luonnossa pystyy rauhoittumaan

Viime vuosina elämääni on kuulunut kuopuksemme kasvun seuraaminen ja ohjaaminen, opetustyöt ja koulun kehittämistehtävät niin Jyväskylässä kuin Vantaalla sekä muutama vuosi jälleen merillä vapaaehtoistyötä tehden Logos Hope -laivalla. Tälläkin kertaa työskentelimme samassa Good Books for All -järjestössä kuin nuoruusvuosinammekin.

Nykyisin työskentelen luokanopettajana vastaten koulumme kansainvälisestä yhteistyöstä ja osallistuen aktiivisesti koulun ja koulutuksen kehittämiseen myös oman koulun ulkopuolella. Iän ja kokemuksen myötä halu osallistua laajemmin vaikuttamiseen, maamme kehittämiseen, päätöksentekoon ja vastuun kantamiseen on kasvanut vahvasti. Olen tullut henkilökohtaisessa elämässäni tienhaaraan ja haluan olla viemässä yhteiskunnallista ja myös kansainvälistä muutosta eteenpäin. Haluan tehdä tiimityötä ja varmistaa, että menemme yhdessä kohti terveempää, reilumpaa ja turvallista tulevaisuutta.

Sitoutuminen ja jatkuva oppiminen

“Marita on määrätietoinen nainen, joka aloitettuaan jonkin tehtävän, haluaa saattaa sen parhaimmalla mahdollisella tavalla päätökseen. Marita on lämminsydäminen, nuorekas ja viisas ihminen, joka osaa olla aidosti läsnä ihmisiä kohdatessaan. Hän näkee hyvän ihmisissä ja haluaa nostaa sitä esiin. Hieno piirre hänessä on myös kyky innostua ja innostaa muita, heittäytyä ja tehdä asioita täysillä”.

“Marita on selkeä ja suora pohjaan asti”.